2035 – Prima generatie fara tutun a Romaniei

Copiii inspira viitorul

Viitorul NU inspira TUTUN

Sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei si gazduit de Palatul Cotroceni a avut loc Forumul “2035 – Prima generatie fara tutun a Romaniei”, manifestare ampla, initiata de societatea civila si sustinuta de mediile academice si universitare medicale.

In cuvantul de deschidere, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis, a reafirmat importanta acordata preventiei si educatiei pentru sanatate in programul de sanatate al presedintiei, definind preventia ca “medicina viitorului” si intarind idea ca prin intermediul preventiei putem salva vieti. La randul sau, Ministrul Sanatatii, domnul Vlad Voiculescu, a tras un semnal de alarma asupra efectelor nocive ale fumatului, care nu sunt immediate, dar pot aparea dupa 15-20 ani, deteriorand calitatea vietii si provocand decese premature ( in Romania mor aproximativ 42000de oameni/an, ca urmare a uror afectiuni cauzate de fumat. De asemenea, Ministru Sanatatii si-a exprimat ingrijorarea legata de o posibila modificare a legii care interzice fumatul in spatial public, modificare c ear reprezenta un pas inapoi in lupta antifumat.

Romania a fost premiata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in luna mai a acestui an pentru reazizarile legislative cu privier la fumatul in spatiile inchise si deschise dar masurile restrictive impuse ar trebui dublate si de masuri preventive de educatie in randul tinerilor si de incurajare a celor care doresc sa renunte la fumat.

La manifestare au fost prezenti reprezentantii celor mai importante organizatii profesionale si academice implicate in lupta antifumat: European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Bloomberg Global Initiative for Tobacco Control, European Heart Network, Comisia Europeana pentru Sanatate si Siguranta Alimentara Societatea Europeana de Cardiologie, Societatea Europeana de Boli Respiratorii, Societatea Romana de Cardiologie, Societarea Romana de Pneumologie, Coalitia Romania Respira, Academia de Stiinte Medicale din Romania, Colegiul Medicilor din Romania.

Reprezentantii institutiilor mentionate au afirmat cu tarie ca lupta antifumat este dificila, dar nu imposibila si ca preocuparea lor permanenta are in vedere protectia copiilor si adolescentilor, acestia reprezentand publicul tinta pentru companiile producatoare de tutun, care comercializeaza un produs despre care stiu cu siguranta ca duce la imbolnavire si chiar deces. Acesti copii de azi reprezinta potentiali adulti fumatori de maine, iar campaniile de promovare a fumatului in randul lor sunt prezente direct sau mascat prin; reclame si discount-uri in magazine, mascarea mirosului si gustului cu mentol sau alte arome, lansarea falsei idei de “tutun fara tutun”, scaderea preturilor, dar mai ales sponsorizarea unor eveminente mondene adresate tinerilor si adolescentilor.

Ca partener activ in promovarea unui stil de viata sanatos, AREPMF sustine demersurile socielatii civile si saluta implicarea factorilor decizionali in lupta impotriva dependentei de nicotina, considerand ca preventia este fundamental pe care se poate cladi sanatatea viitoarelor generatii.