/, Proiecte AREPMF/Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

În fiecare an, ultima săptămână a lunii ianuarie este Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, inițiativă prin care Asociația Europeană a Cancerului Cervical (European Cervical Cancer Association – ECCA) urmărește să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la această formă de cancer și la felul în care poate fi prevenită.

În România, se depistează anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin si peste 2.000 de femei mor în fiecare an, din cauza acestei boli. Cancerul de col uterin se află pe locul 3 ca incidenţă, după cancerul de sân şi cancerul colorectal, şi reprezintă rima cauză de mortalitate la femeile din grupa de vârstă 15-44 ani.

Stă în puterea noastră să schimbăm cursul acestei crunte boli pentru că avem la îndemână două metode preventive extrem de eficiente: vaccinarea anti-HPV şi screeningul prin testul Babes-Papanicolau.

Vaccinarea anti-HPV – primul pas în prevenţia cancerului de col uterin!

Relaţia dintre infecţia cu Human Papilloma Virus (HPV) şi cancerul de col uterin a fost demonstrată de studii care au identificat HPV în 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, arătând exprimarea specifică a AND-ului viral în celulele tumorale. În 84,8% din formele invazive de cancer de col uterin, au fost izolate tulpinile HPV 16 şi 18. Aceste tulpini se  găsesc în toate tipurile de vaccin antiHPV existente la ora actuală.

Vaccinarea antiHPV este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor. Vârsta optimă recomandată pentru vaccinarea antiHPV este 11-13 ani, înainte de începerea activităţii sexuale. Prin vaccinarea la această vârstă, se asigură un interval de timp suficient pentru aparitia anticorpilor specifici şi protecţia individuală împotriva infecţiei HPV.

Screeningul cancerului de col uterin – Testul Babeş-Papanicolau

Programele organizate de screening pot depista precoce modificările citologice ale cancerului.

Screeningul citologic la un interval de 3 ani, ar reduce cu 90,8% incidenţa cumulată a cancerului de col uterin.

Concluzii:

Testul Babeș Papanicolau constată existența cancerului de col utrin CCU

Vaccinul împiedică infecţia HPV şi previne apariţia leziunilor precanceroase.

Cele două metode preventive nu se exclud ci se completează!

Şi totuşi, dacă e posibil să prevenim aproape fiecare caz, atunci de ce în fiecare an, mor peste 2000 de femei  din România, de această maladie?

Răspunsuri:

  • Nu avem încă un program naţional eficient de screening cervical.
  • Programul naţional de vaccinare contra HPV există doar teoretic, fiind opţional şi în limita fondurilor disponibile dar practic, nici o femeie nu are acces la acest program de prevenţie primară.
  • Avem experienţa campaniei de vaccinare antiHPV 2008 şi eşecul acestui program din cauze multiple:

-lipsa de educaţie şi informare a populaţiei despre beneficiile vaccinării antiHPV

-implicarea redusă a  personalului medical care poate să ofere informaţii precise, actualizate cu privire la prevenţia CCU şi vaccinarea antiHPV şi să încurajeze accesul populaţiei la astfel de programe preventive

-lipsa unor campanii mass-media pro-vaccinare, pro-prevenţie

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SPCCU) a fost lansată pentru a găsi soluţii pentru o problemă de sănătate publică, prin implicarea tuturor celor care au un rol în prevenirea cancerului  de col uterin:

1. Populatia- să conştientizeze care sunt beneficiile screeningului CCU şi ale vaccinării anti-HPV pentru a accesa aceste programe

2. Personalul medical – să deţină informaţii precise, actualizate cu privire la screeningul CCU şi vaccinarea anti-HPV pentru a răspunde la întrebările pacienţilor şi pentru a-i încuraja să folosească serviciile preventive. Echipa medicului de familie are un rol extrem de important în consilierea şi educaţia populaţiei pentru îngrijirea propriei sănătăţi şi pentru prevenţie, ca cea mai eficientă măsură de sănătate publică dar şi individuală.

3. Decidentii politici – informaţi despre beneficiile acestor programe astfel încât să propună şi să încurajeze prevenţia, ca cea mai bună şi cost-eficientă măsură de sănătate publică.

4. Mass-media – un partener de încredere în campaniile de informare şi educaţie pentru sănătate  a populaţiei

Succesul acestei campanii de sănătate ne va da încredere şi va fi un prim pas pentru  dezvoltarea unor noi campanii importante pentru sănătatea noastră.

Împreună putem schimba multe!

Bibliografie:

HPV Centre- Romania: Human Papillomavirus and Related Diseases Report 2015

http://www.ecca.info/ro/saptamana-de-prevenire-a-cancerului-de-col-uterin/sptmana-de-prevenire-a-cancerului-de-col-uterin/

WHO IACR, 2007; Parkin et al., 2006, Stanley, 2007

 Clifford G, Vaccine 2006;24(S3):26

Muňoz N, et al. Int J Cancer 2004; 111:278–285; 2. Smith JS, et al. Int J Cancer 2007; 121:621–632 3. Clifford GM, et al. Vaccine 2006; 24S3:26–34; 4. Paavonen J, et al. Lancet 2009; 374:301–314.

Central European Vaccination Advisory Group (CEVAG) guidance statement on recommendations for the introduction of HPV vaccines- Eur J Pediatr (2009) 168:1031–1035

By | 2016-12-30T14:03:10+00:00 februarie 4th, 2016|Articole, Proiecte AREPMF|0 Comments

About the Author: