/Despre noi
Despre noi 2016-12-30T14:03:09+00:00

Dragi colegi,

Fiecare zi in lumea medicala inseamna un sir de noi provocari. Presiunea la care este supus corpul medical, vine nu doar din partea societatii in care traim, nu doar de la cantitatea uriasa de informatii noi care apar in sfera medicala, nu doar din afluxul de pacienti care ne intra pe usa, ci in mod special, din problemele de comunicare interpersonala, care marcheaza munca fiecaruia dintre noi, zi de zi.

Societatea in care traim, este in continua schimbare, relatia medic-pacient, este si ea intr-un continuu proces de remodelare.Nu se poate concepe aceasta relatie, fara ca ea sa aiba la baza, increderea pacientului in medicul sau curant, fara respect bilateral sau valorizare permanenta , fara o comunicare reala cu omul aflat in suferinta din fata ta.

Intre solicitarile cotidiene ale unei societati agitate, tensionate, permanent in intrecere cu Timpul si Pacientul, care are nevoie pentru a se vindeca, nu doar de o pastila, ci mai ales de Cuvant, de un cuvant bun, de un gest minimal de grija, fata de el, peste medic trece in fiecare zi o ”furtuna“ birocratica sau o “avalansa” informationala, dupa cum este si anotimpul si viata pe care acesta il sau o traieste.

Intrebarea fireasca in acest context, este desigur: De ce AREPMF?

De ce AREPMF , cand exista o abundenta de organizatii, de evenimente medicale, mai ales in marile orase? De ce AREPMF, cand exista internet-ul, prietenul nostru “cel de toate zilele”? Ce are de spus in plus AREPMF, fata de altii in lumea medicala?

Raspunsul vine simplu si curat- pentru ca AREPMF are de oferit doua lucruri esentiale in peisajul medicinii de familie, doi piloni puternici pentru a dezvolta si consolida relatiile interumane, care constituie de fapt baza in medicina de familie:

 1. Actualizarea informatiei profesionale medicale in practica pediatrica a echipei medicului de familie (pilonul profesional dedicat medicilor si asistentilor medicali)
 2. Optimizarea stilului de viata al familiei – Programul educational “Scoala Familiei Mele” (pilonul de educatie pentru preventie dedicat familiei)

Ce aduce nou AREPMF?

Promovarea unor modele inovative de practica profesionala pediatrica in medicina de familie destinate trecerii parteneriatului medic-familie de la stadiul de concept la implementare practica.

Care vor fi directiile noastre de actiune?

 • Puericultura- Monitorizarea dezvoltarii fiziologice a copilului 0-18 ani
 • Nutriția 0-18 ani
 • Imunoprofilaxia,
 • Repere temporale ale dezvoltării neuro-psihice ale copilului de la naștere până la 18 ani.
 • Rolul familiei in dezvoltarea personalitatii copilului 0-18 ani
 • Depistare precoce si managementul factorilor de risc implicati in etio-patogeneza bolilor cronice:anemie, rahitism,HTA, dislipidemie, obezitate, boli respiratorii, disfunctii endocrine, afectiuni neuro-psihice, afectiuni hepatice, afectiuni renale, afectiuni oncologice,etc

Patologie pediatrica in medicina de familie

Programe de preventie adaptate la nevoile grupului tinta cu accent deosebit pe copiii proveniti din grupurile sociale defavorizate

Ce ne propunem?

– promovarea educației și instruirii permanente profesionale în practica pediatrică a medicilor de familie

Cum ne propunem sa facem?

 • Organizarea de programe, proiecte, conferințe, cursuri, ateliere cu tematica specifica, in cadrul proiectului national “Scoala familiei Mele” :
 • Dezvoltarea unei conduite unitare în practica medicului de familie pentru supravegherea activă a sănătății copilului
 • Dezvoltarea abilitătilor de consiliere a familiilor pentru cresterea si dezvoltarea sănătoasă a copilului

Cu cine ne propunem sa conlucram?

Echipe medicale interdisciplinare + societate civila + decidenti

Care sunt valorile noastre?

Respectul – fata de seamanul nostru aflat in suferinta si in egala masura, respect in interiorul breslei noastre- conditie esentiala pentru a schimba perceptia imaginii medicului de familie cu practica pediatrica in societatea romaneasca si a-l repozitiona corect in lumea profesionistilor in medicina.

Increderea reciproca – fundament al oricarei relatii profunde, serioase, fie in interiorul echipei medicale, fie in cadrul relatiei medic-pacient, conditie de baza a dezvoltarii unui parteneriat adevarat,activ implicat

Valorizarea fiecarui individ – pentru ca nu poti fi liber cu adevarat, decat intr-o societate in care asteptarile eforturile si aportul tau personal conteaza, conditie fundamentala pentru a putea evolua atat la nivel individual dar mai ales la nivel de grup, a carui parte esti, in calitate de Om si nu in ultimul rand de profesionist.

Accesul la educatie al fiecarui membru al societatii, ca promotor al creativitatii si motor al progresului.

Personal, sunt onorata sa avem in AREPMF, o echipa cu oameni de caracter, cu suflet frumos, profesionisti adevarati, entuziasti, calzi si buni, precum paiinea aburinda scoasa din cuptor si pusa pe stergarul alb de pe masa familiei, gata pentru a o imparti cu oameni dragi inimii.

Proiectele noastre, aduc Schimbarea.

Definitia Schimbarii in bine, a creionat-o poate cel mai frumos Parintele Arsenie Boca, spunand: “La inceput dai din ce ai, apoi dai, din ceea ce esti”

Cu drag,

Dr.  Valeria Herdea
presedinte AREPMF

De ce AREPMF?

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie- AREPMF- s-a înfiintat din dorința de a promova sănătatea tinerilor noștri pacienți, copii și adolescenți. Ne dorim creșterea standardelor în asistența medicală primară a copiilor și tinerilor iar pentru asta avem nevoie de educație, cercetare și nu în ultimul rând, de comunicare.

Medicul de familie urmărește dezvoltarea copilului de la naștere până la maturitate, intr-un parteneriat continuu cu părinții dar și cu medicii de alte specialități astfel incât micuții pacienți să se dezvolte armonios și să fie sănătoși.

Preventia ocupa un loc important in activitatea medicului de familie și educația pentru sănătate este un instrument extrem de util în acest scop. Consilierea pentru un mod de viata sanatos este apanajul medicului de familie si aceasta poate fi oferita pe diferite cai: intalniri educative, ateliere, conferinte dar si cu ocazia fiecarei consultatii sau in spatial virtual.

Medicii de familie au responsabilitatea educatiei populatiei si pentru asta au nevoie de actualizarea permanenta a cunostiintelor profesionale si dezvoltarea abilitatilor de comunicare astfel incat informatia medicala sa fie perceputa corect de catre populatie.

O vorba din popor spune:”Asa cum ne crestem copiii, asa ii avem” si este un mare adevar. Suntem responsabili cu totii, parinti, medici, educatori si decidenti, de felul in care ne crestem copiii, de modul cum ne pregatim pentru ziua de maine.

Avem parte de parinti responsabili, dornici sa asigure puiului lor tot ce-i mai bun, dornici sa primeasca informatii profesioniste, de buna calitate. Suntem pregatiti sa le devenim parteneri pentru un proiect comun: viitorul copiilor nostri.

Dr. Emiliana Costiug
Sunt unii medici care nu au experienta ingrijirii medicale a copiilor si care sunt reticenti in a se ocupa de copii, o privesc ca pe o mare responsabilitate, ca pe un mare risc. Da, e o mare responsabilitate dar satisfactia profesionala e mult mai mare. Copiii sunt niste pacienti minunati, au o energie fantastica si iti dau putere si entuziasm sa mergi mai departe.

Ganditi-va ce multumire sufleteasca avem urmarind bebelusul cum creste, monitorizandu-i dezvoltarea si ajutand impreuna cu parintii sa creasca sanatos, sa devina adult, sa-si intemeieze o familie si sa devina el la randu-i, parinte.

Impreuna, parinti si medici, putem crea o lume mai buna, cu copii si tineri sanatosi.

Haideti alaturi de noi!

Va asteptam cu drag!

Dr. Emiliana Costiug, Medic primar MF
Secretar general AREPMF