Dr. Claudia-Felicia Pop, Dr. Emiliana Costiug, Dr. Simona Niculina Rus
Algoritmi de practică pentru medicul de familie – vol.I
Alimentaţia naturală reprezintă forma ideală de nutriţie a nou-născutului şi sugarului sănătos, laptele de mamă fiind alimentul cu compoziţia perfect adaptată nevoilor nutritive şi capacităţii digestive a organismului sugarului.
Alimentaţia exclusivă la sân presupune alimentaţia sugarului doar cu lapte de mamă, fără substituenţi de lapte matern, fără alte lichide (apă, ceai, sucuri) sau alte alimente şi fără utilizarea tetinei sau suzetei – care ar interfera cu actul suptului şi ar scurta perioada de alimentaţie naturală.
Alăptarea preponderentă reprezintă situaţia în care sugarul primeşte pe lângă laptele de mamă (la sân sau lapte colectat) şi apă sau ceai.
Conduita în alimentația naturală
Alăptarea precoce reprezintă ataşarea nou-născutului la sân cât mai repede după naştere, de preferat în primele 30 min, cel târziu până la 1-2 ore după naştere.
Alăptarea precoce are o serie de avantaje pentru mamă şi copil: contactul fizic al mamei cu nou – născutul imediat după naștere stimulează intens formarea hormonilor care produc şi eliberează laptele (mai ales oxitocina), asigurând instalarea rapidă şi de durată a secreției lactate şi fundamentează ataşamentul precoce mama – copil; ajută la eliminarea placentei; copilul va beneficia de efectele colostrului (imunologice, stimularea digestiei si a funcţiei intestinale); creşte încrederea mamei în capacitatea ei de a alăpta.
În primele săptămâni după naştere este recomandată alăptarea la cerere, ziua şi noaptea, urmărind golirea sânilor. Succesul alăptării depinde şi de ataşarea corectă a copilului la sân. Mama va fi consiliată să alăpteze şi noaptea, deoarece se stimulează secreţia lactată, scade riscul pentru angorjarea sânilor, iar noaptea laptele este mai bogat în grăsimi şi conţine mai mult fier.
Calitățile laptelui de mamă
a.) Laptele de mamă este alimentul ideal pentru nou-născut şi sugar, având o compoziţie care asigură toate nevoile nutriţionale ale copilului pana la 6 luni și rămâne sursa nutritivă principală până la vârsta de 1 an.
b.) Este ușor de digerat, are un raport optim de proteine–lipide–glucide–microelemente- substanţe imunomodulatoare, benefic pentru copil. Laptele de mamă are valoarea energetică ideală pentru copil de 67kcal/100ML.
c.) Este un aliment viu - compoziţia laptelui de mamă se modifică pe parcursul aceleași mese, aceleași zile, în funcție de anotimp, de vârstă, de starea de boală sau de sănătate a copilului, ceea ce reprezintă conceptul de biodisponibilitate și adaptabilitate.
d.) Laptele de mamă are componente antiinfecţioase şi antiinflamatorii, favorizează dominanţa bifidobacteriilor în flora intestinala iar prin conţinutul de imunoglobuline, de prebiotice și probiotice stimulează dezvoltarea imunității locale și scade incidenţa infecţiilor digestive, respiratorii și alergice.
e.) Laptele de mamă nu este alergizant și nu produce intoleranțe, având un rol protectiv pentru copil.
f.) Laptele de mamă este produs instant, nu necesită pregătire prealabilă, are temperatura optimă, este proaspăt și disponibil 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, gratuit, ideal “transportabil”, ideal “depozitabil”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea alăptării pe lângă o alimentație complementară până la 2 ani sau peste.
Recomandări în alimentația naturală
Pe toată perioada de alăptare, echipa medicală va recomanda mamei:
- să nu lase un interval mare între supturi; cu cât alăptează mai rar, cu atât se produce mai puţin lapte
- să nu cântărească copilul după fiecare supt; sugarul poate fi cântărit la interval de câteva zile, în aceleaşi condiţii de fiecare dată, de preferat dimineaţa, după ce a fost schimbat şi înainte de a fi alăptat
- să nu suplimenteze suptul cu formulă sau ceai
- să nu lase copilul să plângă prea mult atunci când îi este foame, copilul agitat nu suge bine, va înghiţi mult aer – fenomenul de aerofagie – ceea ce va duce la apariţia disconfortului abdominal, vărsături postprandiale sau colicile sugarului
- să nu împingă capul copilului spre sân şi să nu îl forţeze să sugă
- dacă sânul este prea plin, înainte de a alăpta, mama va goli uşor sânul prin muls şi apoi va pune copilul la sân.
Comments