Dr. Claudia-Felicia Pop, Dr. Emiliana Costiug, Dr. Simona Niculina Rus
Algoritmi de practică pentru medicul de familie – vol.I
Beneficiile alimentației naturale
a.) Pentru copil
- oferă condiții optime pentru dezvoltarea și maturarea sistemului imunitar
- scade incidenţa infecţiilor gastrointestinale, respiratorii superioare şi otice
- scade incidenţa sindromului de moarte subită a sugarului
- reduce riscul apariţiei alergiilor, bolilor cronice - diabet zaharat, hipercolesterolemie, obezitate, cancer, tulburări vizuale, boli neurologice, boala Crohn
- stimulează dezvoltarea cognitivă, emoțională și intelectuală a copilului
- previne malnutriția
- oferă sentimente de siguranță pentru sugar și un mijloc de liniștire
- este ușor de digerat și este utilizat eficient de către organismul copilului
b.) Pentru mamă
- favorizează involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile în postpartum
- întârzie reapariţia menstruaţiei
- reduce riscul de anemie şi necesarul de fier pentru mamă
- accelerează pierderea în greutate
- protejează împotriva cancerului de sân şi ovar
- oferă protecţie împotriva osteoporozei postmenopauză
- scade riscul de diabet zaharat de tip 2 şi scade necesarul de insulină la mamele diabetice
- scade riscul de apariție al depresiei post-partum și al psihozelor
- este mai comodă și mai puţin obositoare
c.) Pentru familie
- raport cost/eficienţă net favorabil pentru familie; dispar costurile legate de trecerea la alimentația artificială
- asigură legătura afectivă între mamă şi copil cu implicaţii în dezvoltarea neuropsihică ulterioară a copilului.
d.) Pentru societate
- scad costurile sociale ale alimentaţiei artificiale-costuri legate de procesul de fabricaţie, transport, depozitare deşeuri rezultate, soluții pentru dezinfecţie recipiente, care ajung ulterior în mediul înconjurător şi nu sunt tocmai prietenoase cu mediul ambient.
- scad costurile legate de îngrijirea medicală în caz de îmbolnăviri mai dese la copilul alimentat artificial.
Comentarios