Laptele de mamă este alimentul ideal pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului. Lipsa alăptării cât și diversificarea inadecvată sunt importanți factori de risc pentru morbiditatea și mortalitatea infantilă iar pe termen lung pentru performanțe școlare scăzute, dezvoltare intelectuală și integrare socială reduse.(1)
Fiecare mamă sănătoasă are oportunitatea de a-i oferi copilului ei hrana complexă și personalizată, cu o compoziție adaptată nevoilor acestuia. Trebuie doar să fie informată șI consiliată corect și să fie sprijinită de familie, de cadrele medicale și de comunitate.
OMS recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, urmată de continuarea alăptării, pe lângă o alimentație complementară adecvată, până la vârsta de doi ani sau chiar peste 2 ani. Alimentația naturală exclusivă presupune alimentația sugarului doar cu lapte de mamă, fără substituenți de lapte matern, fără alte lichide (apă, ceai) sau alte alimente.
În 1990, la întâlnirea OMS/UNICEF cu tema „Alăptarea în 1990: o iniţiativă globală”,
organizată în Italia, la Spedale degli Innocenti a fost adoptată:
„Declaraţia Innocenti pentru protecţia, promovarea şi sprijinul alăptării”.
La Adunarea Generală OMS din 1991, această declaraţie a fost considerată baza politicii internaţionale de sănătate.
Echipa medicului de familie are un rol cheie în promovarea și susținerea alăptării în cadrul consultațiilor prenatale precum și pe parcursul supravegherii active a copilului. Părinții au oportunitatea de a primi informații corecte, bazate pe dovezi științifice, legate de alimentația naturală, cunoscând astfel avantajele acesteia atât pentru copil cât și pentru mamă și familie.
Resurse:
1. Ghid MS – Alimentația nou-născutului la termen sănătos, Asociația de Neonatologie din România, 2011
2. World Health Organization: Indicators for assesing breast feeding practices: Report of an informal meeting.Geneva, 1991
3. <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/baby">Baby image created by Freepic.diller - Freepik.com</a>
Comments