COMUNICAT DE PRESĂ
SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII- APRILIE 2022
Miercuri, 27 aprilie 2022, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a organizat o Dezbatere prilejuită de "Săptămâna Europeană a Vaccinării 2022- Long Life for All".
Dezbaterea a avut ca temă principală Prevenția în etapa post-pandemică.
Invitați de marcă ai lumii medicale: Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, Conf. Univ Dr. Aysel Simin Florescu, SL. Dr. Adrian Marinescu, Dr. Emilian Imbri, Președinte OAMGMAMR Filiala București Carmen Mazilu, alături de reprezentanți Media și membri Grupului Vaccine Advocacy ai AREPMF, au prezentat o radiografie a situației pandemice și post-pandemice, însoțită de propuneri concrete privind optimizarea procesului de prevenție a bolilor infecțioase prin vaccinare.
Scopul dezbaterii: Lansare Campanie Națională de informare si educare a populatiei privind riscul de re-emergență a bolilor infecțioase și beneficiile vaccinării.
Datele statistice de la nivel GLOBAL arată că, la 26.04.2022, numărul de cazuri COVID-19 confirmate este de 510.300.000 iar decesele cauzate de boala COVID-19 au atins un impresionant număr de 6.246.000. Datele statistice de la nivel național, arată că în România au fost confirmate 2.889.363 de cazuri și 65.430 decese cauzate de COVID-19.
În ciuda dificultăților întâmpinate, în România, s-au vaccinat 8,1 milioane români - adică un procent de peste 50% din populația eligibilă, ceea ce, istoric, reprezintă un pas enorm pentru protecția populației din țara noastră față de infecția SARS COV-2, rezultatul fiind rod al muncii unor echipe interdisciplinare.
La nivel global, perioadele de epidemie indusă de infecția cu virus rujeolos 2016-2019, respectiv pandemia indusă de virusul SARS COV-2, 2020-2022, au însemnat o scădere dramatică a acoperirii vaccinale pentru toate segmentele de vârstă și pentru toate tipurile de vaccin administrat.
Un studiu retrospectiv, derulat de către AREPMF în perioada 2019-2021, cuprinzând date de AV preluate de la 12 cabinete de medicină de familie, arată că pentru grupa de vârstă 9-11 luni se înregistrează pentru perioadele aflate in sutdiu, o reducere a nivelului AV sub 50% pentru vaccinul MMR, reducere AV sub 70% pentru vaccinul Hexavalent iarpentru vaccinul pneumococic reducerea AV este de sub 65%. Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât modelarea atitudinii parentale în fața deciziei de protecție a copiilor prin vaccinare este influențată de accesul părinților la informații non conforme cu dovezile științifice medicale provenite din mediul virtual, frecvent în detrimentul consilierii medicale.
Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu a prezentat activitatea Departamentului primiri urgențe pe perioada pandemiei, concluzionând: „dacă nu vom schimba percepția părintelui român, a populației românești despre prevenție, acele curbe pe care le-am arătat vor reveni și la anul, și anul următor, pentru că microbii nu își iau vacanță.”
Conf. Univ. Dr. Aysel Simin Florescu: „sunt boli despre care altădată citeam doar din cărțile de specialitate iar acum le vedem în clinică. Vaccinurile nu aduc numai un beneficiu medical ci și economic, pentru că prevenția susține sistemul de sănătate.”
SL. Dr. Adrian Marinescu: „Mai mult ca oricând, avem nevoie ca prevenția să se întâmple în mod real și să fie un lucru pe care să îl aplicam fiecare dintre noi...Media are un rol mai mult decât important în diseminarea corectă a informației”
Dr. Emilian Imbri: „ne dorim o țară civilizată, educată, să facem învățământ parental pentru că părintele este un dascăl mult mai important decât cel din școală...”
Președintele OAMGMAMR – Filiala București, Carmen Mazilu: „va trebui să întărim încrederea în corpul medical, poziția fiecărui membru al echipei medicale, să creștem încrederea în rolul profesional al asistenților medicali. Ne dorim să rămânem sănătoși cu toții”
Dr. Raluca Ghionaru: „Chiar dacă pandemia a oprit pentru o vreme evoluția bolilor prevenibile prin vaccinare, pentru ca oamenii s-au izolat și au respectat măsurile de protecție, evoluția sănătății publice din ultimele luni ne-a reamintit că bolile infectocontagioase există încă. În paralel au evoluat Covid-19, gripă, varicelă, scarlatină, viroze respiratorii de sezon și enterocolite. O parte dintre aceste boli sunt prevenibile prin vaccinare, iar aceia dintre pacienții noștri care au înțeles acest lucru erau deja protejați prin imunizare. Vaccinarea este un act de protecție personală, dar și de responsabilitate civică, prin protejarea indirectă a celor din jur.
Dr. Simona Cioc: „Vaccinurile sunt de departe una dintre cele mai remarcabile descoperiri medicale. Astfel, unele boli au fost eradicate, altele sunt mai rar întâlnite. Mortalitatea și morbiditatea au fost influențate în sens pozitiv. A alege să te vaccinezi, să îți vaccinezi copiii, înseamnă să ai grijă de tine, de cei dragi dar și de comunitate.”
Dr. Valeria Herdea: „Prevenția bolilor infecțioase cu risc vital, prin accesul la vaccinare pe parcursul întregii vieți umane, poate deveni o realitate numai prin eforturile comune, pe de o parte ale decidenților, prin promovarea unor politici de sănătate care să asigure accesul echitabil la servicii de prevenție raliate la standarde europene pentru fiecare cetatean român, prin eforturile personalului medical de a consilia permanent pacienții începând de la gravidă și până la vârsta de senior, în vederea adoptării unui stil de viață sănătos, prin eforturile Media - partenerul care poate oferi informațiile generatoare de modele decizionale corecte și, cel mai important, prin eforturile întregii populații de a se informa corect din surse medicale și a decide în consecință, alegând un Viitor în siguranță.
Comments