top of page
Poza scriitoruluiAREPMF

Comunicat post-eveniment: „Vaccinarea un drept fundamental la sănătate”




 

Dialog structurat tripartit între medicii de familie, asociațiile de părinți și autorități, București, 22 Nov 2017

Conferința a fost organizată în cadrul Proiectului „Vaccinarea un drept fundamental la sănătate„, inițiat de Fundația Colegiului Medicilor din București, în parteneriat cu Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și Societatea Română de Microbiologie (SRM), un proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului de Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.


Dedicată dialogului dintre părinți – medici – autorități, conferința a reunit părinți, medici de familie, medici școlari, infectioniști și medici rezidenți aflați în procesul de invățământ, precum și reprezentanți ai instituțiilor municipiului București, implicate în procesul de vaccinare- Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti.


Proiectul a fost conceput pentru a crește gradul de informare privind subiectul vaccinării. Considerăm că o astfel de dezbatere este totdeauna constructivă și foarte utilă atât pentru practicieni cât și pentru părinți. Conferința a pus accent în special, pe informarea corectă a populației, pe educarea și constientizarea acesteia privind beneficiile vaccinării, precum și a riscurilor asumate prin nevaccinare.


A fost evidențiat rolul esențial al modului în care primim și transmitem informațiile care privesc sănătatea comunității în care trăim și a propriei noastre familii, a modului în care putem diferenția informațiile corecte de cele false. S-a prezentat Platforma on-line ”vaccinare.online”, un instrument conceput în cadrul proiectului, care să permită exprimarea unor convingeri, experiențe, temeri dar și să ofere răspunsuri la întrebări puse de părțile implicate în acest dialog.


În procesul de prevenție al îmbolnăvirilor severe prevenibile prin vaccinare, modul în care ne asumăm responsabilități față de comunitatea din care facem parte este esențial. Deoarece considerăm proiectul doar pasul de început al unei campanii de promovare a vaccinării, în cadrul conferinței a fost constituit și un grup de lucru numit “Părinți responsabili – Părinți implicați”, a cărui activitate dorim să continue și după încheierea proiectului: prin intermediul platformei on-line „vaccinare.online”, precum și prin intâlniri periodice de informare și diseminare a informației corecte privind subiectul vaccinării.


Considerăm că dialogul social rămâne modalitatea cea mai eficientă de rezolvare a neclarităților și controverselor legate de problemele aduse în discuție. Prin consecvența și determinarea persoanelor cheie implicate în procesul de vaccinare: părinți, medici și decidenți, împreună, se poate schimba modul în care este percepută vaccinarea, ca mijloc eficient de protecție a sănătății. Creșterea gradului de acoperire vaccinală din România, care să prevină riscul real de re-emergentă a unor boli infecțioase extrem de grave, este un proces activ care se poate realiza numai printr-o bună colaborare între autorități, medici, părinți.


Mesajul conferintei s-a concentrat pe ideea că percepția publicului cu privire la vaccinuri și rolul vaccinării în menținerea stării de sănătate a copiilor noștri, poate fi imbunătățită, prin efortul complex al tuturor celor implicați. Procesul educațional, informarea corectă, cer timp și disponibilitate la dialog. Constientizarea rolului activ al fiecăruia, în menținerea propriei stări de sănătate, rămâne factorul esențial în prezervarea sănătății personale, dar și al comunității căreia îi aparține.


Echipa de proiect

Vaccinarea -un drept fundamental la sănătate

http://vaccinare.online/

6 afișări

Comments


bottom of page