top of page
Poza scriitoruluiAREPMF

Conferinta Nationala AREPMF- Editia a III a, Sinaia, 23-26 februarie 2017 ” Tradiție și modernism în


Comunicat posteveniment

In perioada 23-26 februarie 2017, la Sinaia, s-au derulat lucrarile celei de-a III – a editii a Conferintei Nationale a Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).

450 medici, speakeri de top din Finlanda, Bulgaria, Grecia, Romania, profesionisti  de marca din intreaga tara, au participat la lucrarile stiintifice dedicate practicii pediatrice in medicina de familie.

Lucrarile Conferintei Nationale a AREPMF au imbinat ateliere practice, sesiuni plenare cu sesiuni matinale de tip Meet the Expert.

Joi -in prima zi a Conferintei- Atelierul dedicat Depresiei Adolescentului, coordonat de Dr Raluca Ghionaru, Psiholog Raluca Nica, Dr Marin Rus, SL Mircea Lupusoru a fost practic “Spargatorul de gheata” care a deschis evenimentul.

Atelierul dedicat urgentelor din practica medicala avand ca distinsi moderatori pe  Prof Dr Ulmeanu Coriolan, Prof dr Craiu Mihai, Echipa Agentiei Nationale Anti Doping (ANAD) Dr Gabriela Andreiasu Dir Gen Adj, alaturi de Dr Alexandru Butoi, a abordat punctual situatii de risc vital, cu care ne putem confrunta in cadrul asistentei medicale primare:

– interventie in situatii de urgenta- urgente prespital, intoxicaţii, Basic Life Support

– lupta impotriva doping – ca fenomen extrem de ingrijorator in randul sportivilor de performanta.

 Atelierul “Nutritie sanatoasa”-SL Laura Trandafir, As univ Otilia Novac, As univ Oana Temneanu, Dr Ion Niculaescu si Dr Lidia Soldea a adus un plus de valoare serii de joi, prin prestatia eleganta, bine punctata a acestei echipe tinere si extrem de promitatoare.

 Deschiderea oficiala a Conferintei, a fost onorata de prezenta  Acad Prof Dr Adrian Restian,  Conf Dr Diana Loreta Paun- distins endocrinolog si consilier pe probleme de sanatate, in cadrul Administratiei Prezidentiale, profesor Dr Coriolan Ulmeanu, SL Dr Gafencu Mihai-Fundatia “Salvati Copiii”

Imbinarea provocatoare dintre abordarea extrem de moderna prezentata de Acad Prof dr Restian, despre Epigenetica,  spinoasa si controversata problema a Contraceptiei la tineri- Conf dr Diana Paun, cu Elementele practice de abord fitoterapeutic-  rezultatele partiale ale studiului observational, derulat de catre o echipa de 335 de medici de familie din tara- au constituit  tot atatea repere inovative, pentru lumea medicala romaneasca.

Ziua de vineri a adus in prim plan lucrari originale ale medicilor de familie; As univ Claudia Pop, As univ asoc Dr Emiliana Costiug Simona Cioc, Iustina Ardelean, Laura Comnea, Stefan Mirela, Simona Rus, Egri Eduard, Livia Marincean,  Ruxandra Baltag, Daniela Marincas, alaturi de invitati speciali precum:  Fundatia “Salvati Copiii”-reprezentata in mod admirabil, de catre SL Dr Gafencu Mihai- subiect- Etnobotanicele, Fundatia Renasterea – Ioana Vâlcan-subiect-Afectiuni oncologice la tineri, Olivia Birdici –Help-Autism-Tulburarile in spectrul autist.

Prezentarile de exceptie in domeniul Imunologiei, Prof Dr Evelina Moraru-Sp Clinic Sf Maria Iasi, Dr Sofia Efklidou- Medical Lead  Vaccines-South East Europe Cluster, a practicii ORL- Dr.Diana Ionescu,  a Bolilor Infectioase- As univ Angela Visan, Neurologiei- Dr Madalina Leanca, au fost incheiate la ora tarzie din seara, cu dezbaterea multasteptata asupra fatetelor Dosarului Electronic de Sănătate in Romania– Moderatori  Jud. Dr Gabriela Florescu alaturi de  Jud Dr Alina Ghica. Pornind de la un studiu de caz, dezbaterea a fost centrata pe carentele legislative si discordantele dintre Legi organice, Hotarari de Guvern sau Cod Deontologic care reglementeaza profesia medicala- documente in vigoare in acest moment, cu rasunet marcant asupra practicianului din asistenta primara si nu numai.

Sambata  25 februarie a debutat in forta cu intalniri de tip Meet the expert, pe teme de ginecologie: Dr Alina Plesoianu, Dr Roxana Rosca, Dr Catrangiu Bogdan, Meet the expert pe teme din ortopedia pediatrica :Conf Dr Alexandru Ulici, Dr Ioan Fodor, Dr Dorin Rosca,  sau Meet the expert pe tema Artritei juvenile cu Conf Dr Alina Murgu, As univ Bogdan Stana. Sali pline, participanti interesati de la prima ora a diminetii.

Sesiunea plenara dedicata actualei si delicatei probleme a fertilizarii in vitro, a avut ca invitati pe: Prof Dr Radu Vladareanu-Presedintele Societatii Romane pentru RUAM,  Conf Dr Simona Vladareanu,  As univ Raluca Tulin, Psiholog Raluca Nica, Valeria Herdea.

Problemele prematuritatii au fost pe larg dezbatute in cadrul sesiunilor  de ortopedie:Dr Albert Stanciu, Dr Raluca Damean, Dr Alexandru-Dan Herdea, Kineto-terapie –Iulian Nicolae, Sesiune renal: prof dr Mihaela Balgradean, Dr Crenguta Lanba, Digestiv: Dr Georgeta Sardescu, Imunologie: prof Dr Coriolan  Ulmeanu.

Una dintre sesiunile cele mai “fierbinti” ale Conferintei, i-a avut ca protagonisti de marca pe:  Prof Dr Doina Plesca-Bucuresti, Conf Dr Sorin Man-Cluj, Prof dr Evelina Moraru-Iasi, SL Radu Diaconu-Craiova, Sl Alexandru Parvan-Cluj, ale caror prezentari, s-au axat pe probleme traditionale ale practicii pediatrice, indiscutabil- asa cum ne-au obisnuit distinsii nostri oaspeti- de-alungul timpului-  abordarea a fost intr-o maniera interactiva, extrem de moderna.

Seara s-a incheiat cu ateliere incitante:

-Vaccine Advocacy– avand ca moderator pe Prof Dr Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. Controversele legate de actul vaccinal, miturile legate de vaccinare, au palit in fata realitatii aduse in discutie- fluenta cel putin discutabila, daca nu reprobabila, a aprovizionarii cu vaccinuri  din ultimele luni din Romania. Grupul Vaccine Advocacy al AREPMF(Emiliana Costiug, Ioan Muresan,  Liliana Barbacariu, Carmen Mirauta, Laura Comnea, Egri Eduard, Monica Puscas, Simona Rus, Claudia Pop, Raluca Ghionaru, Ileana Brinza, Liliana Chitanu,Valeria Herdea) a adus in discutie schemele de recuperare vaccinala, consilierea vaccinala, hatisurile birocratice legate de actul vaccinal, cu profesionalism, extrema decenta dar si fermitatea data de apanajul unei practici medicale indelungate. In cadrul atelierului a fost lansat – Indreptarul  de vaccinare in cabinetul medicului de familie-2017, un reper important, un ajutor profesionist destinat activitatii oricărui medic vaccinator, implicat in activitatea de preventie si de reducere  la minim posibil, a riscurilor legate de evolutia bolilor infectioase cu potential evolutiv sever. Fluxul informational extrem de mare, rapiditatea cu care apar noutati in domeniul vaccinologiei si al vaccinarii, vor impune in anii urmatori- actualizarea periodica a acestui  instrument- ghid de lucru practic, necesar in cabinetul oricarui medic de familie.

Managementul integrat al cabinetului de medicina de familie –Moderatori-Ileana Brinza, Liliana Chitanu, Simona Rus, Catalin Godra, Heli Paloheimo, Anna Karin Winberg- Finlanda, Jensen Pharma, alaturi de dl Dr Laurentiu Popa-Banca Transilvania-Divizia pentru medici-sunt  doar cateva dintre numele sonore care au dat suflet acestui atelier. Dedicat oferirii de solutii pentru probleme cotidiene in viata medicului de familie, in Romania lui 2017: medicul tanar aflat la inceput de cariera, in dorinta de a avea un praxis ofertant, medicul cu backround serios, in dorinta de a largi sfera de servicii pe care le poate oferi pacientilor sai sau medicul aflat la momentul în care praxisul său poate deveni o oferta extrem de tentanta pe piata de servicii medicale- atelierul a fost neincapator la propriu iar solutiile oferite, au facut ca solicitarile de reluare a acestui tip de ateliere lucrative sa fie mult peste asteptari.

Abordarea copilului cu dificultati de crestere in practica medicului de familie-Moderator As univ Dr Liliana Barbacariu- a prezentat abordul modern al clasicelor probleme din practica medicului de familie, legate de cresterea si ingrijirea copilului. Elegant si punctual, au fost abordate “cheile” de diagnostic si interventie in probleme cu care ne confruntam zi de zi, in practica noastra de medici de familie .

Duminica-26 februarie-, absolut matinale, echipele “Meet the expert”- ne-au adus in dar, intalniri centrate pe provocarile bolilor infectioase si antibioterapiei in practica medicala- Prof dr Oana Falup-Pecurariu, Dr Anca Draganescu, Dr Raluca Lixandru, “Dialogul” chirurgilor: Conf dr Sorin Paun-Sp Clinic de Urgenta Floreasca, Dr Felix Negoitescu-Sp Clinic de Urgenta Grigore Alexandrescu,  a declansat un adevarat tir al intrebarilor venite de la participanti si destinate, solutionarii dilemelor  de practica chirurgicala. Un subiect important: praxis si malpraxis, aspecte analizate si dezbatute relevant, de catre cei doi distinsi invitati, au constituit un reper al calitatii acestui atelier.

Meet the expert, centrat pe problemele de abord al pacientului tanar cu risc cardio-vascular, moderat de catre Conf Ioan Tilea, SL Andreea Varga, Dr Ileana Brinza, Dr Liliana Chitanu-a reprezentat un moment special,al Conferintei, intrucat multi dintre membri AREPMF sunt si membri fondatori ai Asociatiei Romane pentru Educatie in HTA, in aceasta calitate, fiind implicati in pregatirea si desfasurarea pe parcursul a trei ani, a Programului Educational  Combat Asist, destinat educatiei in HTA pentru asistentii medicali din Romania. Pentru prima data sub egida Societăţii Române de Hipertensiune- Prof Dr Mioara Dorobantu, ARE-HTA a derulat un Proiect National de formare de formatori- in echipe mixte-medici+ psihologi+ asistenti medicali. In urma acestui Proiect, a fost editat un Minighid de management  al HTA dedicat asistentilor medicali-autori: Ileana Brinza, Elena Paun, Valeria Herdea, coordonator Prof Dr Mioara Dorobantu.

Atelierul a reiterat problemele extrem de serioase si alarmante cu care se confrunta tinerii in Romania, de la factori de risc precum genetica, la stilul de viata, alimentatie carentata, obezitate, dislipidemie, absenta miscarii in aer liber, carente educationale de la cele mai mici varste cu grave repercursiuni in viata de adult. S-a atras atentia asupra grevarii societatii cu morbiditate pe termen lung, invaliditate, risc inalt de deces in contextul in care, implementarea unor programe educationale destinate publicului larg vor intarzia in a fi puse in practica, de catre echipe interdisciplinare bine antrenate.

In cadrul Conferintei Nationale a AREPMF, un loc de cinste l-au ocupat lucrarile Sesiunilor stiintifice dedicate asistentilor medicali. Cu un numar record de peste 100 de asistenti medicali, sesiunile au pus accentul pe practica de cabinet, pe interventiile in situatii amenintatoare de viata. BLS a constituit un punct de referinta in sesiunea interactiva medici-asistenti medicali. Inimoasa echipa de traineri care a coordonat Sesiunea asistentilor medicali: Sef Lucr Mircea Lupusoru, As Univ Dr Claudia Pop, As Univ Dr Liliana Barbacariu, Dr Simona Niculina Rus, Dr Mirela  si Ionut Stefan, Dr Simona Cioc, Dr Crenguta Lanba, Dr Monica Puşcaş, Stud Instructor Tiberiu Mihaescu, Instructor Crucea Rosie Mihai Chitanu, a adus Sesiunea stiintifica dedicata asistentilor medicali, la un nivel de performanta care a impresionat in mod extrem de placut, intreaga asistenta, medici practicieni sau cadre didactice deopotriva

Ziua de duminica a insemnat un  tur de forta, in domeniul oncologiei pediatrice, sustinut cu mult profesionalism si eleganta de catre de catre Prof dr Monica Dragomir-Institutul Oncologic Bucuresti, in domeniul Hematologiei-prin participarea Prof Dr Ingrith Miron-Iasi-Sp Clinic Sf Maria, Sesiunea de Neurologie Pediatrica-SL Dr Raluca Teleanu- tonic si bine punctat ca intotdeauna.

Am avut placerea si bucuria de a-l asculta pe Prof Dr Marin Burlea cu o incursiune practica in lumea multfactoriala a Sindromului de intestin iritabil la copilul mic si scolar.

Ziua nu ar fi fost completa, fara o Sesiune impecabil realizata, de catre  Dana Burca- unul dintre cei mai buni traineri in domeniul comunicarii din Romania. Sesiunea dedicata cunoasterii si dezvoltarii in plan personal, intelegerii rolului si abordului bunei comunicari in practica medicala- a convers in final inspre realizarea a unui tablou a ceea ce numim in limbaj cotidian” eticheta profesionistului in sanatate

Medicul de familie, este o persoana publica, cu un rol social, extrem de greu uneori, de dus. Ne place sau nu sa acceptam acest statut, reprezentam un model, fie ca suntem constienti de acest aspect sau nu. Esentiale raman cateva repere –cine suntem, cum ne comportam, cum ne gestionam emotiile proprii, continutul mesajului pe care il transmitem, intelegerea importantei sociale a mesajului transmis, modul in care putem schimba in bine, Societatea in care traim si in care ne dezvoltam noi si pacientii nostri.

A realiza legatura indisolubila intre noi si pacientii nostri, impactul nostru asupra vietii lor si a lor asupra noastra, inseamna in fapt, a intelege dimensiunea vocatiei pe care, in mod constient, ne-am asumat-o la inceput de drum.


Dr. Valeria Herdea

Presedinte AREPMF

30 afișări

Opmerkingen


bottom of page