top of page
Poza scriitoruluiAREPMF

Forumul National Pro-Imunizare: Epidemia de rujeolă a fost prognozată încă din 2015


În contextul discuţiilor despre legea vaccinării, medicii prezenţi la Forumul Naţional Pro Imunizare, specialişti în boli infecţioase, microbiologie, pediatrie şi epidemiologie, au discutat şi despre benefici şi riscuri, siguranţa vaccinului şi asumarea responsabilităţii în ceea ce priveşte vaccinarea.


Dr. Miljana Grbic, reprezentantul Biroului din România al Organizaţiei Mondiale (OMS), a prezentat politica regională a OMS privind vaccinarea, aducând date relevante în ce priveşte epidemia de rujeolă la nivel european. Dacă între 2010 – 2015, ţări precum Bulgaria, Franţa, Ucraina, Georgia şi Kârgâzstan se confruntau cu epidemii severe de rujeolă, iată că în 2016, România a ajuns şi ea pe hartă, alături de Italia. În 2016 au fost raportate 5.133 cazuri de rujeolă în 34 de ţări, iar în intervalul ianuarie – iunie 2017, în 40 de state europene au înregistrate 9.386 de cazuri de rujeolă. Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate la copiii din categoria de vârstă 1-4 ani, nevaccinaţi.


 „Prin studiile pe care le facem, am prognozat această epidemie de rujeolă şi am comunicat-o în Parlament şi în presă, încă din 2015. Asta vom face şi de acum încolo, chiar dacă nu pare interesant întotdeauna. Din fericire, în acest moment, tendinţa epidemiei de rujeolă este uşor descrescătoare. Din ce în ce mai mulţi tineri şi adulţi ni se adresează dorind să afle dacă sunt protejaţi împotriva rujeolei de vaccinurile facute în copilărie.  Este un lucru bun, faptul că se gândesc serios la sănătate,” a declarat Dr. Adriana Pistol, Director, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societaţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS Europa) a adus în discuţie şi importanţa vaccinarii anumitor societăţi profesionale şi a invitat la o comunicare echilibrată în care să nu existe dezinformare în ce priveşte vaccinurile şi vaccinarea.


„Din nefericire intrăm într-o competiţie nu foarte corectă cu oameni care oferă informaţii care pot părea incitante, însă aduc neîncredere în vaccinare, iar acest lucru atrage un val de neîncredere în sistemul de sănătate. Trebuie să reconstruim încrederea în sănătate. Sunt convins că 90% au încredere în programul de vaccinare, dar trebuie să mai lucrăm şi pentru cei 10%, ca să îi aducem lângă noi. Este vorba de informare corectă şi de schimbarea percepţiei. Legea vaccinării este un proiect bun, început cu doi ani în urmă şi care iată, se concretizează şi poate genera diferite forme de responsabilizare,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.


Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Dr. Sandra Alexiu şi Dr. Gindrovel Dumitra au vorbit despre responsabilitatea medicului de familie în ceea ce priveşte vaccinarea, medicul de familie fiind principalul vaccinator.


“Frica este un aspect important când vorbim despre vaccinare. Noi trebuie să combatem frica. Discutăm despre o balanţă  dezechilibrată. Dacă e să alegi între un vaccin şi o boală care te poate omorî, atunci sigur nu cred că se va pune problema ce să alegi. Sper să facem istorie şi aceasta să rămână. Toţi trebuie să fim implicaţi în zona de sănătate publică şi să avem un limbaj adecvat,” a declarat Dr. Sandra Alexiu, Vicepreşedinte, SNMF.


”Avem nevoie de mai multă răbdare şi deschidere pentru a-i înţelege pe cei care vine să se vaccineze şi sunt ezitanţi. Trebuie să ştii să oferi informaţii pe înţelesul tuturor, dar şi pentru emoţia pacienţilor. Şi ar mai fi un aspect, beneficiul nu este imediat după vaccinare, efectele imunizării fiind dovedite în timp,” a declarat Conf. Univ. Dr. Daniela Piţigoi, Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş“.


Vaccinarea –  educatie continuă şi informare corectă


Pe lângă responsabilitate şi cooperare în sănătate, medicii prezenţi la Forumul Pro Imunizare au discutat şi despre în educaţie şi informare, elemente pe care legea vaccinării le aduce în prim plan.


În discuţiile despre importanţa informării corecte despre vaccinuri şi vaccinare, Conf. Dr. Mihai Craiu a prezentat un studiu de caz despre proiectul său „Spitalul virtual pentru copiii” şi a amintit şi datele unui recent studiu GfK conform căruia, „în Romania, 74% din persoanele confruntate cu o problemă de sănătate apelează înainte de a merge la medic la Social Media şi la căutarea online pe Google.”


“Din păcate, calitatea informaţiei in Social Media este neomogenă, în multe situaţii abundând dezinformarea şi teoriile conspiraţioniste în ceea ce priveşte aspectele legate de sănătate în general şi de vaccinare în particular,” a precizat Conf. Dr. Mihai Craiu.


„Spitalul Virtual pentru copii” este o resursă extrem de valoroasă şi apreciată de public, lunar peste un milion de oameni accesează pagina, înregistrându-se peste 500.000 de interacţiuni cu subiectele medicale postate.


Dr. Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, psihotraumatolog, a invitat audienţa la un exerciţiu de comunicare, evidenţiind impactul mesejelor negative cu tentă senzaţională, în detrimentul informaţiior medicale corecte şi documentate ştiinţific, tocmai pentru a exprima înca o dată nevoie de decenţă şi echilibru în comunicare atunci când vine vorba de sănătate.

Reprezentanţii societăţii civile, Ana Măiţă (Asociaţia Mame pentru Mame) şi Dr. Cornelia Scărlătescu (World Vision România) au adus încă o dată mesajul lor pro vaccinare, invitând la o analiză atentă a beneficiilor pe care imunizarea prin vaccinare le aduce pentru copii şi adulţi. Şi Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF) reprezentată prin Dr. Raluca Ghionaru a ţinut să precizeze nevoia de educaţie medicală continuă pentru publicul larg, cât şi pentru personalul medical, pentru ca vaccinarea să devină o practică firească, slujind scopului său, acela de a proteja.

1 afișare

Commentaires


bottom of page