farm. Smărăndița Ștefan, dr. Ileana Brînză
Algoritmi de practică pentru medicul de familie – vol.I
Pacientul se așteaptă să primescă informații complete despre administrarea medicamentelor concomitent cu recomandările legate de optimizare a stilului de viață, atât în cabinetul medicului de familie, cât și în farmacie.
Pentru realizarea acestor așteptări este esențial existența unui limbaj comun în echipa medicală.
Triunghiul sanogen - medic-pacient-farmacist - astfel format va rezista mai bine influențelor venite din diverse surse de informare nevalidate științific.
Din multitudinea interacțiunilor terapeutice întâlnite în practica curentă, începem cu câteva situații mai des întâlnite:
1)administrarea anticoagulantelor orale (ACO)
2)consumul de suc de grapefruit
3)consumul de alcool
1) Anticoagulantele orale
*Se recomandă ca medicamentul să fie administrat la aceeași oră, de preferat seara; în acest fel, în zilele când pacientul își verifică INR își va putea modifica doza deja din aceeași seară, dacă este nevoie.
2) Grapefruit-ul, obținut din încrucișarea accidentală a portocalei cu pomelo, este bogat în vitamina C și potasiu. Un fruct întreg sau 200 ml de suc sunt suficiente pentru a interacționa semnificativ cu sistemul enzimatic ducând fie la:
a)creșterea concentrației serice a medicamentelor și implicit la creșterea riscului deefecte secundare sau reacții adverse (alprazolam, sertralina, finasteride, sildenafil,dextrometrofan, eritromicina, claritromicina, carvedilol).
b)blocarea activității proteinelor transportoare urmată de scăderea substanței active încirculație și implicit a efectului medicamentului (fenoxifenadina).
Din cele peste 85 de medicamente care interferă terapeutic cu sucul de grapefruit am detaliat câteva care pot avea reacții adverse grave conform tabelului 2.
3) Alcool - Cuvântul apare în secolul XII și provine din limba arabă (ALKHL = al-kuhul, la început acesta fiind numele unei pudre foarte fine de sulfură de stibiu Sb2S3 folosită ca antiseptic şi machiaj pentru ochi; Coranul, în versetele 37:47, foloseşte cuvântul ALGhWL = al-ghawl — însemnând "spirit" sau "demon" — cu sensul de "lucrul care dă vinului tăria".
Dovezi ale consumului de alcool datează încă de la anul 7000 î.e.n. Metoda distilării, așa cum o cunoaștem astăzi, este descoperită de persani la anul 1000 î.e.n. În decursul timpului, alcoolul a fost consumat pentru o varietate de motive: igienice, alimentare, medicale, religioase, distractive.
Prima licență oficială de distilare:
- în Europa, a fost dată în 1608 în Irlanda;
- în America, în 1640, a primit-o un emigrant olandezo-polonez, stabilit în Manhattan-ul de azi.
Interacţiunile dintre alcool şi medicamente la nivelul absorbţiei pot fi determinate de:
- modificarea solubilităţii preparatelor de către etanol;
- influenţarea evacuării stomacului de către alcool şi medicamente;
- intensitatea proceselor de metabolizare a alcoolului la nivelul stomacului;
- influenţa medicamentelor asupra activităţii alcooldehidrogenazei gastrice.
4) Recomandări pentru triunghiul sanogen - medic- pacient – farmacist - pentru apreveni interacțiunile terapeutice
Ca medici și farmaciști putem să actualizăm cu pacientul lista lui de medicamente, deprinzând-ul să devină pro-activ în gestionarea propriei sănătăți. Astfel vom avea mai multe șanse să avem pacienți care:
✓își cunosc propria stare de sănătate,
✓respecta indiațiile de administrare a medicamentelor,
✓nu achiziționează medicamente făra prescriere sau recomandare.
Comunicați! - despre toate medicamentele administrate, inclusiv OTC-uri sau produse fitoterapice.
Atenționați! - despre interacțiunile medicamentoase
Avertizați! - despre interacțiunile medicamentelor cu alimentele sau băuturile.
Comments