top of page
Poza scriitoruluiAREPMF

Suportul nutrițional în circumstanțe medicale speciale

Dr. Brînză Ileana, farmacist Ștefan Smărăndița


Algoritmi de practică pentru medicul de familie – vol.II



Pentru recuperarea organismului bolnav și grăbirea vindecării este nevoie de un suport nutriţional adecvat, adaptat condiţiilor fiziopatologice.

Șansele de recuperare sunt influențate de prevenirea / corectarea malnutriției.


*Necesarul nutriţional se calculează personalizat, funcție de consumul energetic și condițiile fiziopatologice. - Consumul zilnic de energie variază în funcţie de greutatea pacientului, de nivelul de activitate şi de cerinţele metabolice.

- Necesarul energetic poate crește cu 10% până la 50%.

Pacienţii febrili au un necesar energetic mai mare: fiecare grad Celsius peste temperatura corporală normală creşte necesarul zilnic de energie cu 12%.

Necesarul de proteine este de 0,8-1,5 g proteine (aminoacizi)/kg/zi, (poate fi mai mare în stări hipercatabolice sau mai mic în insuficienţă renală în absenţa dializei).

Dozele de electroliţi, minerale, oligoelemente şi vitamine vor fi administrate funcție de deficitele prezente sau de eventualele supraîncărcări.

Fibrele se administrează, dacă e necesar, pentru asigurarea unui tranzit intestinal adecvat².

✓ Cantitatea totală zilnică de lichide este de 30-35 ml/kg (mai mult, dacă există pierderi excesive în diaree sau vărsături ori prin intermediul unor fistule); se ţine seama şi de apa folosită ca solvent la administrarea altor medicamente intravenoase.

**Stările patologice pot evolua cu un nivel de stres metabolic mai mic (ex: pacient în perioadă de recuperare post-chirurgicală, după intervenții necomplicate) sau mai mare (ex: pacient cu sepsis, cu traumatisme, cu arsuri, neoplazii, boli cardiace, boli neuropsihomotorii).

***Durata administrării suportului nutrițional influențează alegerea dietei pacientului respectiv.


Suplimentarea enterală a alimentației se face la pacienții care au tractul digestiv funcțional, cu alimente speciale cu destinație medicală specială (ASDMS), respectând următoarele obiective conform Ghidurile ROSPEN:

→ asigurarea necesarului nutritiv, atunci când acesta nu se poate atinge prin aport oral

→ prevenirea malnutriţiei

→ evitarea pierderii în greutate

→ corectarea disfuncţiilor/carenţelor nutriţionale

→ rehidratarea pacientului

→ stimularea dezvoltării copiilor cu retard de creştere

→ promovarea calității vieţii.




Monitorizarea pacienților are ca scop:

- prevenirea dezechilibrelor hidroelectrolitice (deshidratare sau hiperhidratare, hipopotasemie, hipomagneziemie, hipofosfatemie sau tulburări ale homeostaziei sodiului),

- prevenirea hiperglicemiei (dacă se administrează exces de formulă enterală sau în cazul pacienţilor critici, al căror metabolism e predispus către hiperglicemie).


Stabilirea suportului nutrițional în situații medicale speciale, mai ales dacă planul nutrițional se continuă la domiciliu, este decizia terapeutică a echipei interdisciplinare care îngrijește pacientul.

Medicul din spital, medicul de familie și farmacistul au roluri complementare

în diversele etape ale îngrijirii pacientului.






123 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Meningococemia

Comments


bottom of page