top of page
Poza scriitoruluiAREPMF

Vaccinarea antigripală – Întrebări şi răspunsuri


De ce să ne vaccinăm antigripal?


Gripa este o infecție cauzată de virusurile gripale și are contagiozitate foarte ridicată, ceea ce înseamnă că se poate răspăndi foarte ușor și repede de la o persoană la alta.

Gripa poate apare la orice vârstă, de la sugar până la vârstnic, indiferent de gradul de imunitate al organismului. Formele severe de gripă necesită spitalizare, iar unele cazuri se pot solda cu deces. Gripa afectează în fiecare an milioane de copii și adolescenți. Se estimează că în UE, aprox 40000 de persoane își pierd anual viața prin complicații survenite post infecție gripală.

Vaccinarea antigripală anuala este primul și cel mai important pas în protejarea împotriva gripei și a posibilelor complicații grave care pot să apară atunci când ne îmbolnăvim. Vaccinarea antigripală poate salva vieți.


Când ar trebui să ne vaccinăm pentru a fi protejați?

Ideal, vaccinarea antigripală se recomandă în fiecare an la începutul sezonului rece, în luna octombrie, înainte de începerea răspândirii gripei în comunitate. Anticorpii care ne protejează împotriva gripei, apar la două săptămâni după vaccinare. Chiar dacă ne vaccinăm mai târziu, protecția oferită de vaccin este benefică. Vaccinarea se poate realiza pe întreaga durată a sezonului rece, din luna octombrie până în luna mai.


Cum actioneaza vaccinul?

La aproximativ două săptămâni după vaccinare, în organism se produc anticorpi care oferă protecție împotriva infecției cu virusurile aflate în compoziţia vaccinului.Vaccinurile gripale tradiționale (numite vaccinuri „trivalente”) au în compoziție trei virusuri gripale: A (H1N1), A (H3N2) și B, și oferă protecție împotriva acestor tulpini de virus, care sunt si cele mai frecvente tulpini întalnite. Există şi vaccinuri gripale tetravalente care au în plus o a doua tulpină de virus gripal B în compoziţia sa. Eficacitatea vaccinului variază în funcție de similutidinea tulpinilor incluse în vaccin cu tulpinile existente în acel sezon în comunitate. De asemenea eficacitatea depinde de vârsta și starea de sănătate a persoanei vaccinate. Vaccinurile protejează 90% dintre persoanele sănătoase sub 65 de ani. La persoanele peste 65 de ani, sau cu boli cronice, eficacitatea este mai scăzută, dar administraea vaccinului previne apariția complicațiilor și a decesului.


Care sunt grupele de risc/ persoanele cele mai vulnerabile în fața gripei?

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 4 ani

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani

Persoanele cu boli: pulmonare cronice (bronșită cronică, BPOC, astm), cardiovasculare, renale, hepatice, neurologice, hematologice sau metabolice (inclusiv diabetul zaharat)

Persoanele cu imunosupresie (inclusiv imunosupresia cauzată de medicamente sau de virusul imunodeficienței umane – HIV)

Femeile care sunt sau vor fi însărcinate în timpul sezonului de gripă

Copiii și adulții, rezidenți în instituțiile de ocrotire socială

Persoanele cu obezitate extremă

Personalul medical

Personalul care îngrijește colectivități de copii sunt 5 ani

Personalul din instituțiile de ocrotire copii sau bătrăni 


Ce vaccinuri gripale sunt disponibile?

Sunt două tipuri de vaccinuri disponibile:

vaccinul gripal trivalent care conține trei tulpini dintre cele mai frecvent circulante tulpini din anul precedent (două subtipuri de virus gripal A și un singur subtip de virus gripal B)vaccinul gripal tetravalent care conține patru tulpini dintre cele mai frecvent circulante tulpini din anul precedent (două subtipuri de virus gripal A și două subtipuri de virus gripal B)

Administrarea vaccinului se face prin injectare intramusculară.


Este necesar să mă vaccinez în fiecare an?

DA, vaccinarea antigripală este necesar în fiecare an pentru două motive. În primul rând, răspunsul imun al organismului de la vaccinare scade în timp, deci un vaccin anual este necesar pentru o protecție optimă. În al doilea rând,  virusurile gripale se schimbă în mod constant, compoziția vaccinului antigripal este revizuită în fiecare an și actualizată pentru a ține pasul cu schimbarea virusurilor gripale circulante în acel moment.


La ce reacții adverse să mă aștept după administrarea vaccinului? Pot să fac gripă după vaccinare?

NU, deoarece vaccinul conține virusuri care sunt „inactive” și, prin urmare, nu sunt infecțioase, nu produc boala. DAR există reacții adverse secundare administrării, care sunt comparate cu simptomele formelor ușoare de gripă. Aceste reacții sunt de scurtă durată. Cel mai frecvent pot să apară: durere de cap, dureri musculare, stare generală de rău, oboseală, slăbiciune, frisoane, febră. La locul injectării poate să apară roșeață, căldură, inflamație, mâncărime.


De unde pot procura vaccinul?

Vaccinul gripal poate fi procurat din orice farmacie.

Pentru persoanele încadrate într-o grupă de risc, vaccinul poate fi distribuit și prin campanii naționale, de către Direcția de Sănătate Publica, prin intermediul cabinetelor de medicină de familie. Dar în marea majoritate a situațiilor se poate întâmpla ca distribuția acestora să nu se facă în timp optim (luna octombrie). Cel mai bine este ca la începutul lunii octombrie, persoanele din grupele de risc, să se consulte cu medicul de familie și să decidă care este cea mai bună modalitate de a procura vaccinul.


ATENȚIE !

Vaccinul gripal trebuie păstrat tot timpul la temperatura de 2-8˚ C. În momentul în care acesta este achiziționat, el trebuie transportat în geantă termoizolantă și până la administrare trebuie depozitat în frigider.

Cea mai bună soluție este să procurați vaccinul din cea mai apropiată farmacie de cabinetul medicului dumneavoastră de familie, chiar înainte de administrare.


Unde pot să mă vaccinez?

Vaccinul se administrează în cabinetul medicului de familie la care sunteți înscris.

Înainte de administrare cereți sfatul acestuia privind mijloacele de procurare și momentul optim de administrare!


Dr Elena Ruja

Medic de familie, Cluj-Napoca

Material preluat de pe site-ul CDC (Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor)


Sura foto: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/nurse-injecting-a-smiling-girl_854550.htm">Designed by Pressfoto</a>

38 afișări

Comments


bottom of page